hanove.dir.bg

 
hanove.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(2488)
Добре дошли!
Комплекс "Хановете"
Форум
Плиска - Първата българска столица
Интересни места, история, и ...
Новини, събития
Услуги за вас
Календар
Цените
Фото Галерия
За контакти


Времето Карта

Плиска - Първата българска столица /


19.07.10 16:29
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
 
 Името Плиска ни става известно още в първите училищни години. С Плиска свързваме създаването на Първото българско царство. Плиска е онова ключово парченце от миналото, без което историята ни като народ и държава не може да бъде разказана.
 Плиска – първата столица на България е била точно такава, каквато сме си я представяли – бляскава, величествена, постепенно разрастваща и усъвършенстваща се. Съчетала славянски и прабългарските традиции, Плиска се превръща в господстващ град, чието надмощие се прочува оттатък морската шир. Днес, останките от някогашните величествени постройки предизвикват гордост и истинско родолюбие у всички, които решат лично да „се запознаят“ с предците си.
 Посещавайки Плиска, ще се запознаете с изначалния градоустройствен модел, който векове наред бил спазван от владетелите на българската държава. Първата българска столица „Плиска“ със своите Вътрешен и Външен град днес се простира върху площ от 23 кв. км в рамките на Националния историко-архитектурен резерват „Плиска“. Откритите над 30 сгради, музейните сбирки и ежегодният летен археологически семинар ще изградят у вас пълноценна и ясна  представата ви за бита, материалната и духовна култура на първите столичани. 
 Посещението на Плиска ще ви даде възможност да последвате първите стъпки на прабългарите след създаването на българската държава и да видите с очите си всички онези места, за които сте слушали в часовете по история. Плиска е място, което всеки уважаващ и почитащ родната ни история трябва да посети. 
 
 
 
 
 
 
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0784